Verzekeringen

Regelmatig bereikt ons de vraag of iemand vrij is om zelf een uitvaartondernemer te kiezen voor een uitvaart. Het antwoord is: ja, u bent altijd vrij om uw eigen uitvaartondernemer te kiezen, bij welke verzekeringsmaatschappij of uitvaartorganisatie uw uitvaartverzekering ook loopt en ongeacht welke verzekering u heeft afgesloten voor uw uitvaart. De twee meest voorkomende uitvaartverzekeringen zijn:
 
Kapitaalverzekering 
Een kapitaalverzekering is een verzekering waarbij de verzekeraar na uw overlijden een geldbedrag aan de nabestaanden uitkeert. Met dit bedrag kunnen uw nabestaanden (een deel van) uw uitvaart regelen. Mocht er nog een bedrag overblijven, dan kunnen uw nabestaanden dit vrij besteden.
 
Naturaverzekering (of: pakketpolis)
Een naturaverzekering is een verzekering waarbij de verzekeraar na uw overlijden de kosten voor een aantal vooraf bepaalde standaard diensten vergoed, zoals de rouwwagen, rouwkaarten, een rouwadvertentie, etc. Heeft u wensen die afwijken van het pakket aan diensten, dan dient u bij te betalen. De grotere verzekeraars (Monuta, DELA) bieden vaak een naturaverzekering aan en bepalen hiermee veelal ook de keuze van de uitvaartondernemer, indien u de uitvaart door hen laat verzorgen.
 
Natuurlijk bent u ook met een naturaverzekering geheel vrij om uw eigen uitvaartondernemer te kiezen. De verzekeraar keert in dat geval een vergoeding uit gebaseerd op de kosten die door de verzekeraar gemaakt zouden worden als de uitvaart door hen zou worden verzorgd.